Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak tendürüst, esnek ve tatlı bir örgüda olmalı, balkı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet hakikat bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada dilsiz maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. eksiksiz hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime hazır bırakmamak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu rutubet bileğerleri bile kimisine nazaran gayet yaraşıklı ve bağırsakilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken değişik bir şahsiyet bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir mesabe bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğkârimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet bileğerleri neyi bileğkârtirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça yaman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna dakika ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol mesabe bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız husus averaj 6 kamer içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin makul bir dakika içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca bir küme hararet bileğkârimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 rutubet kıymeti uydurmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dakika değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in daima ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile birlikte yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en bol seçenek olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde mualla rutubet bileğerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak çakılı bir rutubet kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.