Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman limeçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve uysal bir binada olmalı, doğru bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak yanıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en özen etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada zevk maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve kucakime amade hasta etmek kucakindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada kucakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde kucakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça yönlü ve kucakilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken diğer bir koca bu nem değerinin puroya efsus edilen bir ayar olduğunu ve asla kucakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem ayırtı ortada gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir diye soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde ayar bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız molekül vasati 6 kamer içinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tesviye üzerine müesses bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı kucakin makul bir hengâm içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca okkalı sıcaklık değalışverişimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti sağlamak kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz güçlü nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hengâm diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en yerinde alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.